Kruittoren aan de Schlosswall
De kruittoren is het enige bewaard gebleven bouwwerk van de wallen van Oldenburg. Sinds 1988 wordt het bakstenen gebouw aan de Schlosswall onder andere gebruikt als ruimte voor de tentoonstellingsreeks 'Keramiek in de Kruittoren', een in Duitsland uniek gebruiksconcept ter bevordering van jong talent. Het Stadtmuseum Oldenburg biedt jonge kunstenaars hier de mogelijkheid om hun keramische werken te presenteren.
Van kruitmagazijn tot opslagplaats
Graaf Anton I van Oldenburg (1505-1573) liet in 1529 de kruittoren bouwen als onderdeel van de stadswallen. Het massieve bakstenen gebouw diende tot 1765 als kruitmagazijn voor het verdedigingscomplex. De 1,60 meter dikke muren boden een betrouwbare bescherming tegen aanvallers. In latere jaren werd het gebouw, dat bijna 12 meter breed en 8 meter hoog is, alleen nog gebruikt als opslagplaats.
Ruimte voor kunst en cultuur
Voorheen eigendom van de deelstaat Niedersachsen, is de kruittoren sinds 1964 eigendom van de Stadt Oldenburg. Na reparatie van de jarenoude koepel werd de kruittoren in 1966 op de monumentenlijst geplaatst. Tegenwoordig worden hier regelmatig culturele evenementen en tentoonstellingen gehouden.