Slot Oldenburg

Schloss Oldenburg

Het Oldenburger Schloss

Het is het herkenningsteken en de historische schatkist van de stad: In het Oldenburger Schloss is het Landesmuseum Kunst & Kulturg ondergebracht. Op drie verdiepingen worden oude handschriften, meubels, schilderijen en kunstnijverheid uit de periode van de middeleeuwen tot de 20e eeuw tentoongesteld - zo kan de geschiedenis van het Oldenburger Land worden beleefd. Daarbij is het slot zelf misschien wel het spannendste en heel zeker het grootste museumstuk. Want in de gevel zijn elementen uit 400 jaar Europese bouwhistorie te ontdekken.

Geschiedenis van het slot

Het slot dateert voor het grootste deel uit het begin van de 17e eeuw. Graaf Anton Günther von Oldenburg liet het en op de resten van een oud kasteel van zandsteen bouwen, in de stijl van de renaissence. Zijn opvolgers voegden verschillende zijvleugels toe, versierden de gevel met typische rococo-ornamenten en ze bevorderden de kunst en verzamelden die. De slotzaal, de marmeren zaal en andere pronkkamers zijn daar indrukwekkende voorbeelden van, die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

De binnenruimtes

Als prominente voorbeelden gelden de laatclassicistische ovale ontvangstruimte bij de huidige ingang van het museum en de Idyllen-kamer met alle 43 schilderijen van de Idyllen-cyclus van Johann Heinrich Wilhelm Tischbein, de hofschilder van hertog Peter Friedrich Ludwig. Ook al heeft lang niet al het historische meubilair de jaren getrotseerd, dergelijke vertrekken brengen de pracht en praal tot uitdrukking, waarin de heersers van Oldenburg vroeger leefden.

Tentoonstellingen

Daarnaast biedt het museum wisseltentoonstellingen en heeft het twee andere locaties: In het Augusteum is de Galerij van de Oude Meesters te zien, in het Prinzenpalais de Galerij van de Nieuwe Meesters met schilderijen vanaf de 19e eeuw.

Onlosmakelijk verbonden met het slot is de slottuin, die hertog Peter Friedrich Ludwig begin van de 19e eeuw liet aanleggen, als landschapstuin in Engelse stijl. Oude solitaire bomen, waterlopen, bloemperken en historische gebouwen zoals het theepaviljoen of het huis van de hofhovenier zijn ook nu nog beeldbepalend.

Openingstijden

Openingstijden voor Schloss Oldenburg

10:00 - 18:00

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur