Het Alte Rathaus van Oldenburg
Omgeven door cafés, restaurants en de winkels van de binnenstad heeft de burgemeester van Oldenburg zijn ambtswoning vlak tegenover de St. Lambertikerk op de Rathausmarkt. Hier staat al sinds 1355 het raadhuis, dat zijn huidige vorm echter pas kreeg in 1888. Twee gebouwen waren de voorlopers hiervan: Het oorspronkelijke gotische huis was begin 17e eeuw zo vervallen, dat graaf Anton Günter het liet vervangen door een destijds modern renaissancegebouw. Dit werd op zijn beurt in de 19e eeuw te klein voor de groeiende stad en er werd een nieuw gebouw neergezet, deze keer met stijlelementen van beide voorgangers: een beetje neogotiek, een beetje neorenaissance.
Muurschilderingen in de zaal van het raadhuis
Wat door de eeuwen heen hetzelfde is gebleven, dat is de ongebruikelijke driehoekige plattegrond. Er is namelijk weinig plaats is om te bouwen. Verder is het raadhuis ook nu, net als bijna 700 jaar geleden, uitdrukking en symbool van de trots van de burgers van Oldenburg op hun stad. Daarom werden in 2005 al snel sponsors gevonden, die de restauratie van het stadhuis financierden. Daarbij werden de kostbare schilderingen blootgelegd, waarmee Friedrich Wilhelm Adels en zijn zoon Heinrich in 1887 de wanden onder het hoge, houten boogplafond versierden: Wapens, emblemen en bloemmotieven versieren de grote vergaderzaal, die echter alleen bij speciale gelegenheden kan worden bezichtigd.
Klokkenspel en raadhuismarkt
Door zijn architectuur is het raadhuis ook aan de buitenzijde het aanzien waard. Enigszins verborgen staat hier het Oldenburgse klokkenspel op de hoek, tegenover het Degodehaus. Dit klinkt om 11 uur, 14 uur, 17 uur en 19 uur en brengt het Oldenburger volkslied en bij het seizoen passende liederen ten gehore.
De aangrenzende Rathausmarkt met de daaraan liggende restaurants is een levendig plein en tevens een locatie voor allerlei evenementen. Hier worden regelmatig markten gehouden - van de weekmarkt tot en met hoogtepunten zoals de traditionele Lamberti-markt in de tijd voor Kerst.