Kerstshoppen Oldenburg Bergstraße

Kerstshoppen

Winkelen in kerstsfeer in Oldenburg

Een dagje winkelen in Duitsland is altijd leuk en net even anders dan thuis. En winkelen in Oldenburg in kerstsfeer is nog leuker. Niets voor niets is deze stad die op zo´n 90 kilometer van de Nederlandse grens ligt een geliefde winkelbestemming voor mensen uit de wijde omgeving. In het hart van de stad vind je een winkelaanbod dat afwisselend  en bijzonder is. In de talrijke speciaalzaken wordt Service nog met een grote S geschreven en is het aanbod verre van mainstream. Al wandelend door de sfeervol versierde straatjes en over de gezellige kerstmarkt kom je alvast helemaal in kerstsfeer. Niet verwonderlijk dus als je na een dagje winkelen in Oldenburg de kerstcadeaus hebt gevonden waar je naar op zoek was.

Grote straten met grote ketens, kleine straten met zelfstandige winkeliers

Naast de gebruikelijke filiaalwinkels met de bekende, grote merken in de Lange Straße en Achternstraße, heeft Oldenburg buitengewoon veel speciaalzaken waar de eigenaar vaak nog zelf achter de toonbank staan. Deze zijn vooral in de kleine zijstraten gevestigd. Hier vind je boetiekjes, tassenwinkels, schoenzaken en nog veel meer met een verassend ander assortiment en uitstekende persoonlijke service. De oude wijk ‘Nikolai-Viertel’ bijvoorbeeld vormt een idyllisch contrast met de grote winkelstraten. De gemoedelijke kleine bonte huisjes in de Bergstraße zijn tijdens de advent sfeervol verlicht. Hier vind je een feestelijk kerstjurkje of hét perfecte kerstcadeau, zoals een bijzondere armband of een leuk hebbedingetje voor huis en tuin. In de gezellige Burgstraße worden oude gebouwen afgewisseld met moderne architectuur. Hier vind je naast zelfstandige winkels ook een ruime keuze aan cafés en restaurants waar je even kunt bijkomen van het winkelen in Oldenburg. In de Haarenstraße bevinden zich, naast talrijke kledingzaken, een speelgoedzaak, een juwelier en goudsmid. In de Mottenstraße liggen verschillende eetgelegenheden waar je lekker warm achter het glas, de gezellige bedrijvigheid buiten van een afstandje kunt bekijken. Op 2 en 9 december spelen hoornblazersensembles overal in het centrum kerstliedjes.

Bij Oldenburg-Info, de VVV van Oldenburg, krijg je niet alleen een stadsplattegrond en andere informatie; je kunt hier ook leuke souvenirs en kerstcadeautjes kopen.

Eetgelegenheden te kust en te keur

Een bezoek aan Duitsland is niet compleet zonder een flink stuk Duitse Kuchen te hebben gegeten. Naast traditionele Konditoreien met heerlijke taarten zijn er ook hippe cafés. Wil je na een dagje winkelen in Oldenburg genieten van een heerlijk diner dan zijn er bijvoorbeeld in de Burgstraße en Mottenstraße uitstekende restaurants waar je heerlijk kunt eten, of je nu een voorkeur hebt voor een typisch Duitse of toch liever een Italiaanse of Aziatische maaltijd. Ook voor de snelle hap tussendoor zijn er volop mogelijkheden; ook voor vegetariërs en veganisten.

Wat mag je niet missen in Oldenburg?

Natuurlijk mag een wandeling over de Lamberti-Markt, zoals de kerstmarkt van Oldenburg wordt genoemd, niet ontbreken. Oldenburg is een mooie stad met veel classicistische architectuur. Het is dus zeker de moeite waard om een stadwandeling te maken. In november en december wordt elke zaterdag en zondag om 11 uur een openbare stadswandeling (Duits) met gids aangeboden. Je wandelt langs mooie en oude gebouwen en komt alles te weten over de stad en haar bewoners.

Het centrum is zó compact, dat het ook goed mogelijk is om op eigen gelegenheid een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden te maken. Een goed startpunt is Lappan, het oudste gebouw van de stad; hier is ook de VVV gevestigd en kun je een plattegrond halen. Al wandelend in richting Rathaus, Lambertikirche en Schloss, waar ook de sfeervolle kerstmarkt ligt, kom je langs het het Degodehaus, het enige middeleeuwse patriciërshuis dat bewaard is gebleven. Naar de Pulverturm en de Schlossgarten is het ook niet ver.

Oldenburg voor cultuurliefhebbers

Ook voor cultuurliefhebbers is er genoeg te beleven: in het Oldenburger Schloss is het Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte Oldenburg gevestigd. De voormalige residentie van de groothertogen van Oldenburg biedt naast historische pronkzalen een veelzijdig overzicht van 800 jaar cultuurgeschiedenis van deze streek. Het museum heeft ook een prachtige collectie kunstnijverheid.

TIP: vanaf de grote ramen op de 1e verdieping van het slot heb je een heerlijk uitzicht over de kerstmarkt!

In het Augusteum is schilderkunst van de 15e tot de 18e eeuw uit Italië, Nederland, Frankrijk en Duitsland te bewonderen. Moderne schilderkunst en sculpturen zijn in het Prinzenpalais te zien. Tot de hoogtepunten van de collectie horen werken uit de Duitse romantiek, het impressionisme en expressionisme. Kinderen zullen zich geen moment vervelen in het Museum für Natur und Mensch. De vaste tentoonstelling gaat over de archeologie van veengebieden in het Noordwesten van Duitsland. Tot de 18e eeuw was ten slotte een groot deel van deze streek bedekt met een grote veenlaag.